Съдбата на неоникотиноидите в ЕС се решава до 27 април. Европейската

...
Съдбата на неоникотиноидите в ЕС се решава до 27 април. Европейската
Коментари Харесай

Забраняват 3 химикала, които морят пчелите

Съдбата на неоникотиноидите в Европейски Съюз се взема решение до 27 април. Европейската комисия ще организира преди този момент авансово гласоподаване на страните-членки на Европейски Съюз. Предполага се, че възбраната за потребление на три неоникотиноида - клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, навън, препоръчана от Европейска комисия, ще бъде призната в този период.

В края на февруари тази година Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) даде преразгледана оценка, съгласно която трите неоникотиноида съставляват висок риск за дивите и за медоносните пчели.

Ако възбраната бъде призната, потреблението на посочените неоникотиноиди ще бъде лимитирано само до подготовката на семена за посев на цвекло и картофи.

Междувременно приложението на химикалите в забележителна степен беше спряно при обработката на царевица, рапица и есенни зърнени култури. Становището на Европейска комисия е, че потреблението на трите неоникотиноида би трябвало да бъде неразрешено по отношение на всички типове растения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР